neděle 22. března 2015

Vietnamské jarní závitky

Závitky:
15 ks rýžového papíru
15 ks krevetek
1/4 balení tenkých rýžových nudlí
2 vejce
1/2 kedlubny
1 větší mrkev
1/2 okurky

Omáčka:
1/2 mrkve
1/4 kedlubny
1 stroužek česneku
2 lžíce limetové šťávy
1 lžíce rybí omáčky
1 lžíce vinného octa
1 lžíce třtinového cukru
1 hrnek horké vody

Omáčku připravíme smícháním všech ingrediencí (poměr surovin můžeme změnit dle vlastní chuti). Nejlepší je, když ji necháme min. 2 hodiny odstát.

Uvaříme rýžové nudle - cca 5 minut nebo dle návodu. Ihned propláchneme studenou vodou, aby se nelepily.

Na pánvi usmažíme omeletu ze 2 vajec (můžeme "dosolit" rybí omáčkou). Necháme vychladnout a poté nakrájíme na cca 1 cm proužky.

Krevetky očistíme, uvaříme dorůžova (stačí 3 minuty varu), zchladíme a rozřízneme na půlky.

Zeleninu nakrájíme na opravdu tenké nudličky.

A můžeme začít balit závitky: rýžový papír na pár vteřin namočíme ve vlažné vodě (téměř ihned změkne a zprůhlední). Doprostřed vložíme krevety, přidáme proužek omelety, trochu nudlí, zeleninu. Spodní a vrchní okraj přeložíme směrem ke středu, levou část přehneme směrem do středu, snažíme se co nejvíce utáhnout a dorolujeme směrem doprava. Chce to trošku cviku, ale už po druhém či třetím závitku získáte patřičný grif. :)

Při konzumaci závitky namáčíme ve vietnamské omáčce. Lze použít i thajskou sladko-kyselou (tu tedy kupuji, jelikož jsem ještě nevyzkoušela její výrobu).

1200 KJ/porce
15 ks závitků

Žádné komentáře:

Okomentovat