1 menší dýně
180 g rýže arborio (nebo stejného typu)
3 lžíce másla
2 šalotky
3 lžíce parmazánu
1/2 litru vývaru
sůl, pepř
chilli
180 g rýže arborio (nebo stejného typu)
3 lžíce másla
2 šalotky
3 lžíce parmazánu
1/2 litru vývaru
sůl, pepř
chilli
Dýni nakrájíme na kostky a dáme vařit do změknutí a poté rozmixujeme na pyré. Na lžíci másla orestujeme šalotku (jen aby změkla, nesmí zhnědnout). Na pánev přidáme rýži a restujeme do chvíle než zesklovatí (již není bílá). V tento moment přidáme naběračku teplého vývaru (nesmí být studený) - zbytek vývaru přelijeme do pyré, které získá konzistenci asi jako krémová polévka - udržujeme teplé.
Jakmile se vývar z pánve vyvaří, začneme postupně po naběračkách přidávat pyré z dýně a pokračujeme, dokud rýže nezměkne a nezíská krémovitou konzistenci - trvá to cca 20-25 minut. Vypneme, promícháme se zbylým máslem a parmazánem, přiklopíme pokličkou a necháme chvilku odstát.
Ihned podáváme. Pokud bychom museli rizoto ohřívat, vždy k němu přilijeme zase jednu naběračku vývaru.
PS: Na ozdobu jsem pár kosiček dýně osmahla na pánvi do změknutí.
3 porce
Žádné komentáře:
Okomentovat