Polévka:
1 menší květák
1 menší cibule
1 brambora
1 lžíce másla
muškátový květ
sůl, pepř
1 menší květák
1 menší cibule
1 brambora
1 lžíce másla
muškátový květ
sůl, pepř
Nočky:
1 vejce
cca 8 lžic jemné krupičky
1 lžička kypřicího prášku
sůl
petrželka
1 vejce
cca 8 lžic jemné krupičky
1 lžička kypřicího prášku
sůl
petrželka
Na másle zesklovatíme cibulku, přidáme na kostičky pokrájenou bramboru a květák rozebraný na menší růžičky. Podlijeme horkou vodou tak, aby se suroviny dusily.
Mezitím si připravíme noky - rozšleháme vajíčko, do kterého postupně zašleháváme krupičku tak, aby vzniklo řidší těsto (avšak ne tekuté). Vmícháme kypřicí prášek, sůl a velmi najemno posekanou petrželku. Necháme chvíli odstát.
Jakmile jsou květák a brambory měkké, rozmixujeme je na kaši. Dolijeme horkou vodou (nebo ještě lépe světlým vývarem) do požadovaného množství a hustoty. Společně provaříme. Přidáme muškátový květ, sůl, pepř a popř. petrželku.
Do vroucí polévky můžeme vhazovat nočky, které tvoříme z těsta pomocí dvou malých lžiček. Mně vyhovuje nočky vařit ve vedlejším hrnci v osolené vodě a přidat je do polévky až při servírování na talíř.
Vzhledem k tomu, že polévka není ničím zahuštěná, je málo kalorická i při podávání s nočky.
800 KJ/porce
30 minut
Žádné komentáře:
Okomentovat