čtvrtek 19. března 2015

Tofu se zeleninou

400 g tofu natural
1 mrkev
1 jarní cibulka
8 žampionů
sladká sójová omáčka¨
třtinový cukr
1 limeta
cherry nebo podobný alkohol
rýžový ocet
škrob
sezamová semínka
sezamový olej (popř. rostlinný olej)
sůl
Připravíme marinádu na tofu: 5 lžic sójové omáčky, 2 lžíce cukru, šťáva z jedné limetky, škrob (1 lžíce rozmíchaná v cca 3 lžících vody), 3 lžíce cherry (nebo rýžového vína, pokud máte) a sůl. Rozmícháme a doplníme vodou do množství cca 2 dcl . Výsledná chuť by měla být sladkokyselá - upravíme tedy případně poměr surovin.Tofu nakrájíme na kostky (předtím doporučuji dát ho na cca 1 minutu do mikrovlnné trouby - ztuhne a nerozpadá se) a marinujeme cca 30 minut.
Stejným způsobem připravíme zálivku, kterou použijeme později - pouze vynecháme vodu a doplníme 1 lžící sezamového oleje a 1 lžící rýžového octa.
Cibulku nakrájíme našikmo, mrkev a žampiony na plátky.
Rozpálíme pánev, na kterou nalijeme sezamový olej a orestujeme na něm jednotlivé osušené kousky tofu do zlatava. Po vyjmutí z oleje posypeme sezamovými semínky.
Na stejnou pánev vložíme mrkev, po chvilce žampiony a cibulku. Po cca 3 minutách vrátíme na pánev i tofu a vše zalijeme připravenou zálivkou. Necháme cca 2 minuty povařit.
Podáváme nejlépe s rýží.
cca 1750 KJ/porce včetně rýže
3 porce

Žádné komentáře:

Okomentovat