Korpus:
250 g hladké mouky
125 g másla
5 lžic vody
sůl
250 g hladké mouky
125 g másla
5 lžic vody
sůl
Náplň
2 menší cibule
1 hrnek sušených hub
5 plátků slaniny
1 lžíce másla
200 ml smetany
2 vejce
5 lžic nastrouhaného eidamu
několik snítek tymiánu
sůl, pepř
2 menší cibule
1 hrnek sušených hub
5 plátků slaniny
1 lžíce másla
200 ml smetany
2 vejce
5 lžic nastrouhaného eidamu
několik snítek tymiánu
sůl, pepř
Na vál nasypeme mouku a promícháme se solí. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a vodu. Hněteme tak dlouho, dokud není těsto vláčné (můžeme případně přidat ještě trošku vody). Vytvoříme z něj kouli, kterou dáme v potravinové fólii vychladit cca na 30 minut do lednice.
Mezitím si připravíme náplň. Na pánvi orestujeme do změknutí cibuli nakrájenou na měsíčky, přidáme na malé kousky nakrájenou slaninu a následně pokrájené houby (cca 2 hodiny namočené). Přisolíme a připepříme.
V misce rozšleháme vejce a přilijeme k nim smetanu a dobře rozmícháme. Do směsi přidáme nastrouhaný sýr a tymián. Podle zvyku dosolíme (ale není úplně nutné). Necháme odpočinout.
Do vymazané koláčové formy vtlačíme těsto až ke krajům. Na několika místech propícháme vidličkou a dáme předpékat do trouby na 180 stupňů - stačí cca 10 minut.
Na předpečený koláč rozprostřeme houbovou směs, zalijeme smetanou. Já ještě dozdobila na plátky nakrájeným hermelínem.
Dáme péct do trouby do ztuhnutí (cca 15 minut).
8 porcí
60 minut
Žádné komentáře:
Okomentovat