4 větší cibule
100 g másla
1 lžíce vinného octa
50 ml bílého vína
1 l vývaru
1 lžíce hladké mouky
snítka tymiánu
3 lístky šalvěje
4 lístky bobkového listu
sůl, pepř
8 plátků bagety
20 g gruyere/ementálu
100 g másla
1 lžíce vinného octa
50 ml bílého vína
1 l vývaru
1 lžíce hladké mouky
snítka tymiánu
3 lístky šalvěje
4 lístky bobkového listu
sůl, pepř
8 plátků bagety
20 g gruyere/ementálu
Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Máslo rozpustíme v hrnci, cca 5 minut na něm restujeme cibuli, dokud nezměkne. Přidáme bylinky. Zmírníme plamen (opravdu stačí např. 3 ze škály do 9) a cibuli necháme zkaramelizovat (trvá to cca 1 hod.) a občas zamícháme.
Poté do hrnce přilijeme ocet (kromě chuti se využije i k tomu, že případně přichycená cibule u dna se odlepí) a víno, které necháme odpařit. Následně zasypeme moukou, kterou mírně opražíme a vlijeme vývar.
Polévku provaříme ještě cca půl hodiny, dochutíme solí a pepřem.
Mezitím plátky bagety opečeme na másle, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby při teplotě 160 stupňů.
4 porce
1,5 hod.
Žádné komentáře:
Okomentovat