úterý 19. dubna 2016

Hovězí na červeném víně

500 g zadního hovězí či loupané plece
1 větší mrkev
1/4 celeru
1 cibule
2 lžíce rajčatového protlaku
300 ml červeného vína
400 ml vývaru
sůl, pepř
rostlinný olej
Maso nakrájíme na větší kostky a na rostlinném oleji opečeme dozlatova v nádobě vhodné do trouby, v které budeme připravovat omáčku (já použila pekáč). Troubu předehřejeme na 160 stupňů.
Maso vyjmeme a na výpeku orestujeme dotmava (ne spálit) na malé kousky zeleninu a cibuli. Přidáme protlak a za cca 30 vteřin přilijeme víno. Necháme prakticky vyvařit. Posléze přilijeme vývar a vložíme do trouby.
Pečeme cca 2,5 - 3 hodiny, dokud maso nezměkne. Poté ho vyjmeme a udržujeme teplé. Omáčku propasírujeme a na mírném ohni provaříme do požadované konzistence. Osolíme, opepříme. Pokud jsme měli kyselý protlak, bude zřejmě nutné přidat i trošku cukru (nejlépe hnědého). Omáčku stáhneme z ohně a metličkou do ní vmícháme vychlazené máslo (raději postupně).
Podáváme standardně s kaší.

3 hod.
1200 KJ/porce
3 porce


Žádné komentáře:

Okomentovat