700 g vepřové panenky
300 g špenátu
6 brambor
1 jarní cibulka
3 stroužky česneku
1 lžíce kremžská hořčice
4 lžíce másla
100 ml smetany
1 dcl vývaru
sůl, pepř
300 g špenátu
6 brambor
1 jarní cibulka
3 stroužky česneku
1 lžíce kremžská hořčice
4 lžíce másla
100 ml smetany
1 dcl vývaru
sůl, pepř
Brambory oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a dáme vařit do osolené vody. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka a na lžičce másla cca pět minut podusíme pod pokličkou.
Maso (doporučuji vyndat z lednice cca 1 hod. před přípravou) odblaníme, pokud je třeba, osolíme a potřeme olejem. Troubu rozpálíme na 180 stupňů. Pánev rozpálíme na středním plameni a prudce na něm orestujeme panenku z každé strany cca 2 minuty. Následně vložíme do trouby na cca 10 minut. Než ho rozkrájíme, je dobré ho nechat alespoň 5 minut odpočívat pod alobalem.
Na výpek vlijeme vývar (popř. vodu), necháme spojit, přidáme sůl, pepř a hořčici. Na mírném plameni redukujeme (popř. můžeme zaprášit troškou mouky, ale pak je potřeba provařit alespoň 10 minut) na omáčku. Po vypnutí plamene vmícháme 1 lžíci másla - již neprováříme (oddělil by se tuk od tekutiny)!
Mezitím nakrájíme česnek na plátky a orestujeme na pánvi se lžící másla, po chvilce přidáme špenátové listy, přiklopíme pokličkou a odstavíme ze sporáku (špenát se jemně podusí, ale zůstane pevný).
Brambory slijeme, přidáme k nim zbytek máslo, jarní cibulku, sůl, pepř a vlažnou smetanu (stačí 1 min. přihřát v mikrovlnné troubě).
1800 KJ
3 porce
45 min.
Žádné komentáře:
Okomentovat