pondělí 21. září 2015

Vejce Benedikt

8 vajec
150 g uzeného lososa
50 g rozpuštěného másla
2 menší brambory
1 menší mrkev
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce oleje
100 ml octa
šťáva z 1/2 citrónu
hladkolistá petržel
sůl, pepř
Mrkev a brambory nastrouháme a promícháme s moukou a dvěma bílky, solí a pepřem. Z těsta vytvoříme na pánvi 4 placičky, které na mírném plameni opékáme na oleji dozlatova.
Čtyři žloutky prošleháme s citrónovou šťávou ve vodní lázni do pěny. Postupně po kapkách přimícháme rozpuštěné máslo, dokud nemáme "omáčkovou" konzistenci. Osolíme, opepříme, popř. ještě dokyselíme. Ihned odstavíme ze zdroje tepla. Pokud potřebujeme omáčku ohřát, naředíme cca 2 lžícemi vody a opět rozmícháme.
V mírně vroucí vodě s octem uvaříme zastřená vejce (nejlépe tak, že utvoříme ve vodě vír, do kterého vkládáme jednotlivě vejce - cca 3 minuty povaříme a odložíme poté opatrně do teplé vody).
Na talíř skládáme v pořadí - placička, plátek lososa, zastřené vejce, holandská omáčka. Zdobíme hladkolistou petrželí.
cca 2400 KJ/porce
2 porce
25 minut



Žádné komentáře:

Okomentovat